powrót
W gospodarstwie rolnym
ukierunkowanym na produkcję zwierzęcą oprócz
odchodów
zwierzęcych występują również odpady produkcyjne powstające
podczas produkcji pasz. Należą do nich między innymi soki kiszonkowe
tworzące się w procesie kiszenia, szczególnie podczas
zakiszania
świeżej zielonki o dużej wilgotności w pryzmach lub dołach ziemnych.
Nieodpowiednie składowanie
zarówno odchodów zwierzęcych (obornika,
gnojówki,
wody gnojowej), jak i soków kiszonkowych ze
zbiorników na
kiszonkę, względnie brak do tego celu wybudowanych urządzeń stanowi
poważne zagrożenie nie tylko dla środowiska, ale również dla
ludzi i zwierząt.
Soki kiszonkowe niewłaściwie
składowane i niedostatecznie zneutralizowane, z uwagi na
swój
skład chemiczny, mogą powodować duże zanieczyszczenie wód, o
wiele większe niż ścieków bytowych (2 do 250 razy większe
biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5) od
ścieków bytowych).
W celu wyeliminowania
zanieczyszczenia środowiska i zachowania estetyki wokół
budynków gospodarczych należy stosować prawidłową i
skuteczną
utylizację odchodów zwierzęcych, szczególnie w
gospodarstwach górskich prowadzących lub w przyszłości
mających
zamiar prowadzić działalność agroturystyczną.
Jednym ze sposobów
prawidłowego przechowywania odchodów zwierzęcych (obornika,
wody
gnojowej) oraz soków kiszonkowych jest stosowanie przy
budynkach
inwentarskich płyt gnojowych ze zbiornikami, które nie tylko
zapobiegają skażeniom środowiska, ale również pozwalają na
racjonalne wykorzystanie naturalnych nawozów organicznych w
gospodarstwie.
|